Култ към храната в Турция
Една от най- популярните кухня в света е
турската кухня, която е сред 3 – те
най-добри, заедно с френската и китайската. Тази кухня е известна с многообразието си. По време на Османската империя, храната е била издигната в култ. В
двореца Топкапи, който е в
Истанбул, през далечният 7 век в него са живели около 13 хиляди готвачи, като
всеки един от тях се е специализирал в приготвянето само на едно единствено
ястие. В този двореца всеки ден са се
хранели около десет хиляди души.
И в днешни дни в Турция съществува израз - Да преобърнеш казана, който
означава бунт във войската. Името му
идва от там, когато еничарите не са били
доволни от някои политически промени, те преобръщали огромен котел за пилаф.
При Програми 55+ или всички
оферти, които се предлагат за почивка
можете да усетите истинският вкус на пилафа, който днес е традиционно ястие в
страната. Разнообразието на турската кухня се е сформирала постепенно и в
продължение на храненето в 600-годишната
империя, се е обогатявала и храната е
стигала до границите на Виена и завършват на Арабският полуостров.
Като основни елементи на турската кухня, за
котлетите от Средна Азия, бифтеците на
Западна Европа както и невероятният шашликът на Адан, от Егейско и Средиземно
море са взели зеленчуковите блюда, а културата на закуските както и турското кафе и сладкишите сформират една невероятна палитра на турската
кухня. Обкръжената от 3 морета Турция е и раят на морските дарове. Ислямът до –
голяма степен играе важна роля при сформирането на ястията. От там идва и
забраната да се яде свинско месо или да
се пие алкохол. В Турция има цял месец на пълни пости. Избирайки дали Анталия за почивка или Бодрум
или друг град, то където й да отидете ще сте доволни и очаровани. Турската
кухня е част от средиземноморската, турците обичат да похапват пирожки и кисело
мляко, плодове и песните сокове, които
са неделима част от ежедневието им заедно със запарен турски чай или
кафе. Техният обяд може да продължи
около 4-5 часа. Отивайки в
Турция, трябва да знаете, че
кухнята им се дели на мезе,
основно блюдо и всякакви десерти. Ние ви
съветваме да започнете с техните ястия постепенно, докато привикне организма. С
хляба в страната са свързани голяма част от
традициите, а местните жители никога не го ядат печен от вчера. Турция е
известна още и със своите плоски питки, който са посипани с различни семена от
сусам или симит. Задължително е да опитате от техните баклави, така престоят ви
в Турция ще бъде напълно изживян.
Няма коментари:
Публикуване на коментар