четвъртък, 19 март 2015 г.

Какво точно е аспартам? Колко точно е вредна тя?




Какво точно е аспартам? Колко точно е вредна тя?
Това е средство, което се използва като подсладител и спокойно може да замества бялата захар в едни по нискокалорични десерти, както и в газираните и обикновени напитки. Аспартама представлява правилна комбинация от фенилаланин, аспергинова киселина и метанол. От много учени бива смятан, за химична отрова и според тях е сред най-опасната добавка към храните. Бива открит съвсем случайно през 1965 г., а впоследствие новооткритият аспартам става 200 пъти по-сладък от самата  захар. В днешно време има голям избор от магазини, както и възможност от супермаркет онлайн да се поръча нужната храна или продукти, с които да се направи едно здравословно меню. Подобни хранително добавки, нека останат на по заден план, освен ако не са предписани от лекар специалист.
С течение на годините аспартама става публично достояние и под други имена. След години,  подсладителят завладява американския и световния пазар. От неговата поява до днес, не спират да се извършват различни проучвания и изследвания върху експериментални животни, които намират връзка между аспартама и появата на рак. Някои от симптомите биват главоболие, проблеми с паметта, обриви, безсъние и т. н. Тези симптоми са често срещани, затова някои лекари говорят за специална аспартамна болест. Вие правилно ли подирате вашите хранителни стоки, които да поставите в хладилника? Обръщате ли внимание на храната която консумирате и допълнителните добавки? Според медицински изследвания, добавката може да усложни или отключи някои заболявания.  Важно е да уточним, че някои ефекти и симптоми могат да не се проявят веднага, а след няколко години.  Смята, се че проблема идва от свободната аспергинова киселина, съдържаща се в подсладителя. Тя реагира със специфични рецептори в мозъка. Екситоксините играят важна роля за появата на някои ендокринни и дегенеративни неврологични заболявания. Към 2005 година този подсладител се използва в повече от 6000 продукта и се продава в почти 100 страни. Заради многото вредни и лоши изследвания и резултатите от тях,  Еврокомисията поиска от Европейската агенция за безопасност на храните да направи една  цялостна и пълна оценка на аспартама. В нашият български пазар има около 30 продукта, които съдържат аспартам, това са някои популярни газирани напитки и в някои от дъвките, бонбони и диетични вафли и бисквити. Може би се питате след като е толкова вреден защо продължава да се използва? Питате се защо страните допускат продажбата на стоки,  в които съдържание има аспартам? Всичко е заради потреблението и тяхното търсене. Дали сте консумирали аспартам? Най- вероятно да, освен ако не живеете на някое усамотено селце и сами изкарвате цялата си хранителна продукция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар