Какво точно е аспартам? Колко точно е вредна тя?
Това е средство, което се използва като
подсладител и спокойно може да замества бялата захар в едни по нискокалорични
десерти, както и в газираните и обикновени напитки. Аспартама представлява
правилна комбинация от фенилаланин, аспергинова киселина и метанол. От много
учени бива смятан, за химична отрова и според тях е сред най-опасната добавка
към храните. Бива открит съвсем случайно през 1965 г., а впоследствие
новооткритият аспартам става 200 пъти по-сладък от самата захар. В днешно време има голям избор от
магазини, както и възможност от супермаркет онлайн да се поръча
нужната храна или продукти, с които да се направи едно здравословно меню.
Подобни хранително добавки, нека останат на по заден план, освен ако не са
предписани от лекар специалист.
С течение на годините аспартама става
публично достояние и под други имена. След години, подсладителят завладява американския и
световния пазар. От неговата поява до днес, не спират да се извършват различни
проучвания и изследвания върху експериментални животни, които намират връзка
между аспартама и появата на рак. Някои от симптомите биват главоболие,
проблеми с паметта, обриви, безсъние и т. н. Тези симптоми са често срещани,
затова някои лекари говорят за специална аспартамна болест. Вие правилно ли
подирате вашите хранителни стоки, които да поставите в
хладилника? Обръщате ли внимание на храната която консумирате и допълнителните
добавки? Според медицински изследвания, добавката може да усложни или отключи
някои заболявания. Важно е да уточним,
че някои ефекти и симптоми могат да не се проявят веднага, а след няколко
години. Смята, се че проблема идва от
свободната аспергинова киселина, съдържаща се в подсладителя. Тя реагира със
специфични рецептори в мозъка. Екситоксините играят важна роля за появата на
някои ендокринни и дегенеративни неврологични заболявания. Към 2005 година този
подсладител се използва в повече от 6000 продукта и се продава в почти 100
страни. Заради многото вредни и лоши изследвания и резултатите от тях, Еврокомисията поиска от Европейската агенция
за безопасност на храните да направи една
цялостна и пълна оценка на аспартама. В нашият български пазар има около
30 продукта, които съдържат аспартам, това са някои популярни газирани напитки
и в някои от дъвките, бонбони и диетични вафли и бисквити. Може би се питате
след като е толкова вреден защо продължава да се използва? Питате се защо
страните допускат продажбата на стоки, в
които съдържание има аспартам? Всичко е заради потреблението и тяхното търсене.
Дали сте консумирали аспартам? Най- вероятно да, освен ако не живеете на някое
усамотено селце и сами изкарвате цялата си хранителна продукция.
Няма коментари:
Публикуване на коментар